top of page
Search
  • Writer's pictureAnastasia Mamali

Πώς μπορώ να μειώσω τις εκρήξεις θυμού των παιδιών;

Κάθε γονιός έχει περάσει από το στάδιο του τσακωμού όταν το παιδί ζητάει επίμονα να του αγοράσει ένα νέο παιχνίδι ή να αποφύγει μια μέρα το σχολείο κ.λ.π. Επίσης, κάθε γονιός έχει προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί αυτό που ζητάει το παιδί τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να συμβεί. Μια τέτοια συζήτηση, μπορεί συχνά να κλιμακωθεί και να οδηγηθεί σε μια έκρηξη θυμού.



Ευτυχώς, υπάρχουν δύο απλές λέξεις που μπορεί να ηρεμήσουν την κατάσταση. Η φράση «κι εγώ» ή «κι έμενα» μπορεί να κάνουν θαύματα ορισμένες φορές. Όταν το παιδί μας ζητά πράγματα που αδυνατούμε να πραγματοποιήσουμε, τότε μπορούμε να δηλώσουμε απλά και με ενσυναίσθηση «κι εγώ» ή « κι εμένα» και να αναχαιτίσουμε τη διαφωνία.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα:Το παιδί λέει «Θέλω σοκολάτα» ενώ έχει φάει ήδη γλυκό. Ο μπαμπάς απαντά: «Κι εγώ». Το παιδί λέει, «Κι εγώ», και κάπως έτσι η σκηνή αυτή τελειώνει!


Συνήθως οι γονείς προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν μπορεί να συμβεί αυτό που ζητάει το παιδί, και μερικές φορές γίνεται αγώνας προκειμένου να δώσουν στο παιδί να καταλάβει τους λόγους. Λέγοντας όμως «κι εγώ» δείχνουν ενσυναίσθηση, τοποθετούνται στην ίδια πλευρά με το παιδί και όχι απέναντι και μοιράζονται την ανεκπλήρωτη επιθυμία. Αν το παιδί νιώθει θυμωμένο, λυπημένο ή απογοητευμένο, μπορεί να ειπωθεί από το γονιό για παράδειγμα «είμαι κι εγώ λυπημένος, μακάρι να μπορούσαμε να μείνουμε στο πάρκο περισσότερο», τότε το παιδί αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μοίρασμα των συναισθημάτων του και κατανόηση.


Άλλο ένα παράδειγμα με ένα παιδάκι που θέλει κι άλλη καραμέλα: Η απάντηση της μαμάς θα μπορούσε να ήταν «Μακάρι να μπορούσαμε να τρώμε καραμέλες όλη μέρα, κάθε μέρα»! Ένα παιδάκι θέλει φράουλες αλλά δεν υπάρχουν στο ψυγείο, η μαμά μπορεί να απαντήσει «Μακάρι όλη μας η κουζίνα να ήταν γεμάτη φράουλες μέχρι το ταβάνι»!


Ας κάνουμε λέξεις τις επιθυμίες των παιδιών βρίσκοντας αφορμή να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Ακόμα ένα παράδειγμα: το παιδί μας λέει «Μακάρι να ήμουν σε μια βάρκα! Η απάντηση του γονιού θα μπορούσε να είναι «Αχ, κι εγώ! Κι αν ο καναπές ήταν το σκάφος μας και όλα τα άλλα ήταν νερό, ή αν φανταστούμε ότι είμαστε σε ένα νησί που περιβάλλεται από νερό, ή ένα νησί που περιβάλλεται από λάβα, ή ένα διαστημικό λεωφορείο, ή ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, ή μια σπηλιά» κλπ...


Τέλος, η χρήση της ίδιας τεχνικής έχει πλεονεκτήματα και στους εφήβους γιατί το «κι εγώ» ή το «κι εμένα» δεν προκαλεί άμυνα ή θυμός. Είναι επίσης μια ένδειξη ενσυναίσθησης και μοιράσματος. Μικρές, έξυπνες προτάσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους γονείς να προσπεράσουν τις εντάσεις.


Αναστασία Μάμαλη

Ψυχολόγος

14 views0 comments
bottom of page