top of page

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται

01.

Η συστημική ψυχοθεραπεία είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή θεραπείας. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι άνθρωποι στο πλαίσιο των σχέσεών τους με σημαντικά άτομα στη ζωή τους και στα κοινωνικά τους δίκτυα. Είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη και αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που βλέπει το άτομο ως σύστημα το οποίο επηρεάζεται αλλά και επιδρά σε άλλα συστήματα, άτομα και ομάδες.  Η συστημική προοπτική – η οποία στηρίζει την πρακτική των περισσότερων οικογενειακών θεραπευτών, βλέπει τα προβλήματα ενός ατόμου σε σχέση με τα διαφορετικά πλαίσια στα οποία ζουν οι άνθρωποι: π.χ. το άτομο ως σύντροφος σε μια σχέση ζευγαριού, ως μέλος της οικογένειας, ως άτομο με ιδιαίτερο πολιτισμικό και /ή θρησκευτικό υπόβαθρο, Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαβιεί το άτομο. Η συστημική πρακτική θεωρεί το «πλαίσιο» ως ύψιστης σημασίας για την ψυχολογική ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευημερία ενός ατόμου.

Μερικοί από τους στόχους της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής, η βελτίωση της οικογενειακής λειτουργίας, η διαχείριση του άγχους και άλλων δυσφορικών συναισθημάτων όπως η θλίψη, ο θυμός, αλλά και η αντιμετώπιση πιο σοβαρων ψυχικών διαταραχών. Ένας πολύ μεγάλος αριθμών ερευνών έχει δείξει ότι η συστημική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία διαταραχών διάθεσης, αγχωδών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών, διαταραχών χρήσης ουσιών καθώς επίσης και για την διαχείριση της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχικών νόσων.

Βασική επιδίωξη στην ατομική θεραπεία είναι να γίνει σε βάθος κατανοητό το εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς του ατόμου που ζητά βοήθεια, καθώς και τα συναισθηματικά και νοητικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτό, χωρίς ωστόσο να χάνεται η προσωπική θεραπευτική ματιά η οποία θα ενισχύσει τον θεραπευμένο στην πορεία της θεραπείας.

02.

Πολλά ζευγάρια τείνουν να επιλέγουν την ψυχοθεραπεία ως έσχατη λύση ή ως τελευταία προσπάθεια, όταν τίποτα άλλο δεν φαίνεται να τα βοηθά. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα τα ζευγάρια τείνουν να παραμένουν αρκετά χρόνια δυσαρεστημένα πριν αποφασίσουν να αναζητήσουν βοήθεια.  Επίσης, υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι η αγάπη είναι αρκετή για να νικήσει όλες τις αντιξοότητες σε μια σχέση. Πράγματι, η αγάπη αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια υγιή σχέση, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή για να διατηρηθεί η σχέση.  Για τη διατήρηση των σχέσεων απαιτείται η εκμάθηση δεξιοτήτων ανοιχτής επικοινωνίας, επίλυσης συγκρούσεων, συναισθηματικής διαχείρισης.

Τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται αμηχανία πριν την έναρξη της ψυχοθεραπείας, καθώς στην ψυχοθεραπεία θα χρειαστεί να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα προβλήματα μπορεί να μπαίνουν «κάτω από το χαλί» μέχρι ένα σημαντικό γεγονός, όπως μια ακραία σύγκρουση, μια απόφαση χωρισμού, ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ή μια δυσκολη συμπεριφορά παιδιού προκύψουν. Τότε το ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Σε κάθε περίπτωση όταν ένα ζευγάρι φτάσει από κοινού στο να αναζητήσει βοήθεια, είναι μια μικρή νίκη, καθώς φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η απόφαση να γίνει κάτι σημαντικό προκειμένου να φροντίστει η σχέση που «πάσχει».

03.

Η οικογενειακή θεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει σε ζητήματα που επηρεάζουν ειδικά την ψυχική υγεία και τη λειτουργία των οικογενειών. Μπορεί να βοηθήσει μεμονωμένα μέλη της οικογένειας να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις, να βελτιώσουν την επικοινωνία και να διαχειριστούν τις συγκρούσεις μέσα στο οικογενειακό σύστημα. Βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της οικογένειας αλληλεπιδρούν και σχετίζονται μεταξύ τους, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να προωθήσει την αλλαγή στις σχέσεις.

Μερικοί από τους πρωταρχικούς στόχους της οικογενειακής θεραπείας είναι η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος στο σπίτι, η επίλυση οικογενειακών ζητημάτων και η κατανόηση των μοναδικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η Οικογενειακή Θεραπεία;

 

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε

:

  • Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων

  • Αλλαγές μέσα στο οικογενειακό σύστημα

  • Προβλήματα επικοινωνίας 

  • Θάνατο αγαπημένου προσώπου

  • Διαζύγιο, χωρισμό ή συζυγικά προβλήματα  και συγκρούσεις

  • Συγκρούσεις γονέων-παιδιών

  • Προβλήματα μεταξύ των αδερφών

  • Θέματα γονικής μέριμνας

  • Στρεσογόνα γεγονότα ή σημαντικές μεταβάσεις στη ζωή

  • Τραύμα

04.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι και τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν τη βοήθεια ενός ειδικού. Η αντίληψη  ότι μόνο τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα χρειάζεται να μιλήσουν με έναν επαγγελματία είναι διαδεδομένη, όμως δεν είναι έγκυρη.

 

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι μερικοί νέοι παλεύουν με κλινικά διαγνώσιμες ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η διπολική διαταραχή, η ΔΕΠ(Υ), η εναντιωματική προκλητική διαταραχή, είναι σημαντικό για τους γονείς, τους δασκάλους, και εν  γένει τους φροντιστές να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σχετικά απλούστερων καθημερινών ζητημάτων για τα οποία τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια. Μερικές φορές μάλιστα είναι καλύτερο αυτή η βοήθεια να προέρχεται από κάποιον ειδικό και όχι από ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα, γεγονότα όπως η αλλαγή σχολείου, η μετακόμιση, η ακαδημαϊκή πίεση, η κοινωνική πίεση, μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή ενός παιδιού και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος στο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να συζητήσετε μαζί του.

05.

Η συμβουλευτική γονέων επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των γονέων και στην εκμάθηση συγκεκριμένων εργαλείων για την επίλυση προβλημάτων. Ο αριθμός των συνεδριών μπορεί να κυμαίνεται από δύο έως όσες χρειάζονται ώστε να επιλυθούν ζητήματα που απασχολούν το οικογενειακό σύστημα.

 

Στις αρχικές συνεδρίες, ο ειδικός συλλέγει πληροφορίες από κάθε γονέα σχετικά με την προσέγγισή που χρησιμοποιεί στην ανατροφή των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων και των συνεπειών και των τρόπων με τους οποίους επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τα παιδιά. Ο σύμβουλος επίσης ρωτά για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα τους, τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας και τις φιλίες, καθώς και τα υποστηρικτικά δίκτυα των παιδιών. Μπορεί ακόμα να ενδιαφερθεί για τις ρουτίνες που περιλαμβάνουν τις ώρες των γευμάτων, τις ώρες του ύπνου, και τις οικογενειακές τελετουργίες. Άλλα θέματα διερεύνησης μπορεί να περιλαμβάνουν τη φύση των σχέσεων των αδελφών και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους. Η κατανόηση όλων των παραπάνω έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που συμβουλευτική διαδικασία θα λάβει χώρα και θα έχει αποτελεσματικότητα

06.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την διά ζώσης θεραπεία, για διάφορες δυσκολίες που αφορούν την ψυχική υγεία του ατόμου. Ως εκ τούτου, η διαδικτυακή θεραπεία αποτελεί έναν αποτελεσματικό και βολικό τρόπο πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η online θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους. Αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως  η κατάστασή σας και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τη διαδικτυακή θεραπεία, διερευνήστε τις επιλογές σας και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

bottom of page