top of page
Search
  • Writer's pictureAnastasia Mamali

Τί προσφέρει ένας καλός θεραπευτής;

«Ολοκληρωμένος άνθρωπος: ένας άνθρωπος που μπορεί να είναι όλο και περισσότερο οι δυνατότητές του», Carl Rogers.

Βασικός στόχος ενός αποτελεσματικού ψυχοθεραπευτή είναι να κατανοήσει σε βάθος τον άνθρωπο που έρχεται για να ζητήσει βοήθεια. Το πώς ο ίδιος βιώνει την ύπαρξη του και πως θα έχει μια επιδραστική θεραπευτική διαδικασία με βάση τα προσωπικά του βιώματα και τη δική του προσωπικότητα. Είμαι πεποισμένη οτι κάθε άνθρωπος γνωρίζει καλύτερα από τον οποιοδήποτε το πρόβλημά του, και ότι μπορεί να βρει τη λύση που του ταιριάζει περισσότερο με την βοήθεια της παρουσίας, της κατανόησης και της στήριξης του θεραπευτή.


Η εστίαση στην υποκειμενική πραγματικότητα του ατόμου, «στο εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς του», το οποίο αποτελείται από τα βιώματά του, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, και την ιδιοσυγκρασία, του είναι αναγκαία προϋπόθεση μιας καλής θεραπευτικής συμμαχίας. Βασική θέση αποτελεί το γεγονός ότι ο θεραπευτής καλείται να αποδεχτεί τον θεραπευόμενο και να του σταθεί ως ισότιμος και ισοδύναμος συμπαραστάτης στην πορεία της διερεύνησης των προβλημάτων του, και να τον στηρίξει στο να επιλέξει τη λύση που τη δεδομένη χρονική στιγμή τον εξυπηρετεί καλύτερα.


Προσωπικά ως θεραπεύτρια θέτω σαν πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία μιας αυθεντικής και ασφαλούς σχέσης εμπιστοσύνης, κατά την οποία ο θεραπευτής ακούει με προσοχή, κατανοεί και αποδέχεται χωρίς επίκριση τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του θεραπευόμενου.

Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε,Τ. Λειβαδίτης

Και εδώ θα πρόσθετα πώς κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και τις προσωπικές του δυνάμεις και δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που τον απασχολούν αποτελεσματικά.


Ο κάθε άνθρωπος, με τον τρόπο του, είναι θησαυρός,

Ρόμπερτ Σκοτ.

23 views0 comments
bottom of page