Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε βαθιά θλίψη μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα ή να προχωρήσετε, επειδή οι άλλοι σας λένε ότι πρέπει. Αυτό που χρειάζεται, είναι να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας και να αφιερώσετε τον χώρο και τον χρόνο που έχετε ανάγκη για να θρηνήσετε.
Τα στάδια του πένθους περιγράφηκαν για πρώτη φορά από την ψυχίατρο Elisabeth Kubler-Ross στο βιβλίο της το 1969 «On Death and Dying». Τα πέντε στάδια του πένθους είναι:
Άρνηση: Αίσθημα δυσπιστίας και μουδιάσματος, καθώς το άτομο αγωνίζεται να αποδεχθεί την πραγματικότητα της απώλειας.
Θυμός: Μια αντίδραση απέναντι στην αδικία της απώλειας, με συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και αγανάκτησης.
Διαπραγμάτευση: Αίσθημα απόγνωσης, καθώς το άτομο προσπαθεί να κάνει συμφωνίες ή παζάρια για να αλλάξει την κατάσταση.
Κατάθλιψη: Μια βαθιά θλίψη, που συνοδεύεται από συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης.
Αποδοχή: Αίσθημα γαλήνης, καθώς το άτομο συμβιβάζεται με την απώλεια και αρχίζει να προχωρά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα στάδια δεν έχουν γραμμική εξέλιξη.Τα άτομα που βιώνουν πένθος, μπορεί περάσουν τα στάδια με διαφορετική σειρά ή και να επανέλθουν σε κάποια από αυτά πολλές φορές. Επιπλέον, δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι όλα τα στάδια ανελλιπώς, ενώ ορισμένοι μπορεί να έχουν ένα πιο ρευστό ή εξατομικευμένο μοτίβο θλίψης. Σε κάθε περίπτωση, αν το πένθος είναι δυσβάσταχτο ή κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μειώνεται η ένταση του, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Οι «καλές» συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο επαρκής ύπνος σίγουρα διευκολύνουν την κατάσταση. Επίσης οι κοινωνικές επαφές με φίλους και ανθρώπους από τους οποίους αντλείται κουράγιο και συμπαράσταση, είναι βοηθητικές. Σε κάθε περίπτωση, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί την απώλεια και ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, αν κρίνετε ότι σας ξεπερνάει.
Αναστασία Μάμαλη
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεία
Comments